Історії чайних церемоній

Чайні церемонії  різних країн світу



Автор : Попелівська Світлана Вікторівна, 
вчитель англійської мови


Співавтори : учні 8-Б класу Оніщенко Лілія, Попелівська Єлизавета, Хлопецький Тимофій, Слободенюк Олександр
 учні  5-В класу: Рибак Софія, Пасічник Катерина


Мета:
- дослідити історії найвідоміших чайних церемоній (китайська, англійська, японська, українська);
- визначити, як традиції та історія нації впливають на чайні традиції;
- визначити особливості проведення чайних церемоній;
- дослідити найпопулярніші сорти чаю в цих країнах;
- підготувати та провести наглядні церемонії для інших учнів;
- визначити особливості українського чаювання.

В процесі дослідження учні:
- дослідили історію найстаріших чайних церемоній світу;
- ознайомилися з чайними уподобаннями цих націй;
- визначили особливості та основні елементи проведення церемоній;
- дослідили особливості чаювання своєї країни;
- проведено наглядні церемонії для учнів 5-В та 8- Б  класів.

Британська чайна церемонія




Англійське чаювання — це не просто перекус з чаєм. Протягом років ця традиція набула своїх правил і етикету, яку повинні обов'язково дотримуватися під час чаювання. 



Спочатку йде приготування до чаювання: 

Ставлять невеличкий столик, бажано, біля каміну у вітальні, вкривають його скатертиною якогось світлого кольору, на столик можна поставити вазу з квітами (квіти теж повинні мати світлий відтінок аби гармонійно поєднуватися з кольором скатертини). 

Також на столик виставляють чайні прибори і посуд (чашки, блюдечка, чайники, цукорниці, щіпці для цукру, чайні ложечки, глечики з молоком і т. д.). Чайний посуд обов'язково повинен бути з одного сервізу


Потім вже починається сама церемонія чаювання:

Коли усі гості зібралися, на стіл ставлять різні смаколики  до чаю. Це можуть бути тістечка, бутерброди, тости з різними джемами, печиво, бісквіти, торти і багато чого ще смачненького за вашим смаком))
Гостям на вибір пропонують декілька різних сортів чаю (переважно від 5 до 10).

Чай готують теж по особливому:
1. Спочатку чайник розігрівають невеликою кількістю окропу.
2. Потім насипають чай в чайник і заливають окропом.
3. Дають чаю заваритися декілька хвилин, а тим часом наливають молоко в чашку.
4. І тільки тепер додають чай в чашку.

Приготування завершені. 

Якщо ви вже знаєте як підготувати кімнату і приготувати чай за всіма традиціями англійського чаювання о 17:00, то саме час розповісти про ще декілька деталей пов'язаних з цією церемонією:

За правилами кожен гість повертає чашку так, щоб ручка знаходилася з лівого боку і саме тоді по чашках розливається чай. Окріп доливається один раз, потім заварюється знов.
Аби правильно тримати чашку, потрібно взяти її за ручку подушечками великого і вказівного пальців. Середній палець зігнутий і знаходиться під ручкою, мізинець і безіменний притиснуті до середини долоні.
Якщо ви сіли за обідній стіл, то під час пиття блюдце залишається на столі, якщо за низький столик, то його піднімають разом з чашкою.
Якщо ви п'єте чай з лимоном, тоді, в чашку спочатку кидають лимон, а потім додають цукор. Потім ви тримаючи чашку у лівій руці, правою видавлюєте сік з лимона в чай, кладете лимон на блюдце, і тепер знову берете чашку в праву руку. 
Зазвичай, коли п'ють чай, то використовують рафінований цукор і користуючись щипцями для цукру кидаєте куби цукру в чай. Але якщо цукор пісочний, тоді в цукорниці є спільна ложка, якою гості кидаю собі в чай цукор, а потім вже розмішують його кожен своєю ложкою.


Китайська чайна церемонія





  Традиційна китайська церемонія чаювання називається гунфу-ча. Останній склад у цьому вислові перекладається як «чай», а перші два — «вища майстерність» або «вища мистецтво». Іншими словами, це мистецтво не масове, а тонке і вишукане.
Основна мета китайської церемонії чаювання — розкрити аромат і смак чаю, тому поспіх тут небажаний. Та й ніжні, як шовк, заспокійливі звуки бамбукової флейти, маленький посуд, різноманітні предмети чайного приладдя не спонукають до розмахування руками.
 Спокій і мир — обов’язкові умови чайного дійства.

Китайська церемонія чаювання крок за кроком:
1.   Підготовлюють чайне начиння. Чабань (чайний столик) прикрашається статуеткою чайного божества.
2.    Кип’ятять воду. Перевага надається м’якій, в ідеалі — джерельній воді. Зняти воду з вогню слід, коли на поверхні виникають і лопаються великі бульбашки.
3.    Прогрівають посуд.
4.    Призначений для заварки чай насипають в чахе (чайну коробочку). Потім чай вдихають, насолоджуючись ароматом…
5. Наповнюють чайник сухим чаєм за допомогою лійки. 
6. Пробудження чаю. Закривають чайник кришкою, укутують рушником, збовтують, розгойдуючи чайник з боку на бік.
7. Заливають у чайник воду. Першу настойку чаю не п’ють, а використовують для омивання чайного листа.
8. Другу заварку розливають у високі чашки (венсябей) на 3/4 об’єму і накривають низькими чашечками (чабей). Щільно притискають одну до іншої і перевертають. Можна зробити підношення готового чаю чайному божеству, омиваючи його чаєм.
9. Венсябей розкручують за годинниковою стрілкою і насолоджуються ароматом. Потім можна зробити перший ковток.
10. Коли ви вип’єте чай, процес повторюють знову. Чай заварюють у середньому від трьох до семи разів, поки він не втратить смак і аромат. 
Китайці кажуть: відпив — долий, долив — відпий.



Українські чайні традиції

Чай — порівняно недавній у традиційній українській кухні напій. Здавна замість чаю пили заварені трави звіробою, материнки, чебрецю, м'яти, листя й цвіт суниці, пелюстки шипшини і троянди, липовий цвіт, свіжозрізані гілки вишні, малини, смородини, сливи. Їх вживали і як ліки. З другої половини XIX ст. з розвитком торгівлі споживання чаю на Україні проникає і у селянський побут. Враховуючи запити селян, торговці чаєм додавали до чайного листу січену м'яту, березові бруньки, знижуючи таким чином ціну чаю, але водночас і його якість. Протягом XX ст. чаювання дуже поширилося і у міському та сільському середовищі стало повсякденним явищем.



Загальна кількість чайних торгових марок на українському ринку, за різними оцінками становить від 100 до 130 штук, і виробники продовжують виводити на ринок нові ТМ. 
Станом на 2018 рік 63% українців обирали чорний чай, 16% зелений чай, 8% ароматизовані чаї, 7% фруктові чаї, 4% трав'яні чаї, 2% спеціалізовані чаї.
У структурі споживання за форматом споживання лідирує пакетований чай – 47%, 31% займає листовий чай у пачках, 19% листової ваговий, 3% інші види. Інтерес споживачів до пакетованому чаю мотивував операторів ринку виводити на ринок продукт преміум-класу саме в такому форматі.







Український чемпіон світу із заварювання чаю розповів ТСН 
власний оригінальний рецепт



Немає коментарів:

Дописати коментар