Історії ДОСЛІДНИЦЬКІ


 Автор історій - Хіміна Юлія Іванівна, вчитель хімії та біології

Співавтори - Буляк Аліна та  Качур Катерина ,
учениці 9-Б класу













Експерименти та творчість

Експериментуємо разом з дітьми : магія кави для тіла

Що нам потрібно 
  •   дитяче мило
  • 150 мл молока
  • мелені зерна кави
Інструкція
Для початку натираємо дитяче мило на тертушці. Нагріваємо отриману масу на водяній бані. Поступово молоко  додаємо до мила, не забуваємо постійно змішувати суміш.  Через кілька хвилин натерте мило повністю плавиться і у цей час додаємо мелену каву. Ще кілька хвилин перемішуємо і виливаємо отриману масу у силіконові формочки. 
Що отримуємо?
Після застигання, у силіконових формах ми отримуємо чудове кавове мило,яке завдяки вмісту в ньому молока та меленої кави, можна чудово використовувати 
як скраб для тіла.
   
     
  

 Визначення якості мила з кави

Що нам потрібно 
  • Мило дитяче
  • мило виготовлене з кави
  • лакмусовий папір
  • вода
Інструкція
Для виконання досліду необхідно зволожити у воді лакмусовий папірець та провести ним по зразкам мила. Спостерігаємо, що лакмусовий папірець по різному забарвився від різних зразків мила, відповідно кожне мило має різний рівень рН : мило з кави має рН 7, а звичайне дитяче мило рН 10.
Що отримуємо?
Різний рівень рН у дитячого мила та мила з кави свідчить про те, що вони будуть по різному впливати на шкіру рук. До складу мила з кави входить молоко та кава,що пом'якшують його, відповідно, це мило не буде так викликати сухість шкіри, як звичайне мило. 
         
                          

Хімія у чашці чаю

Експериментуємо разом з дітьми: магія чаю для тіла

За аналогічною інструкцією пробуємо виготовити власне мило з додаванням зеленого чаю, м'яти та лаванди ( у сухому вигляді та ефірної олії ). Дане мило можно використовувати у якості чудового скрабу для тіла.
                                                                             

Експериментуємо разом з дітьми 


Дослід 1 .   Якісна реакція на дубильні речовини у чаї

Що нам потрібно?
  • Розчин чаю - зеленого та чорного
  • Солі Феруму  (ІІІ)
  • Пробірки, піпетки, штатив

Інструкція
Для початку необхідно приготувати розчини чорного та зеленого чаю. Для чого використовуємо окроп та сухий заварний чай. Залишаємо розчини з чаєм на кілька хвилин - даємо йому настоятися. Після чого відфільтровуємо. Отриманий розчин наливаємо у пробірку 2-3 мл і додаємо за допомогою піпетки кілька краплин солі хлориду феруму (ІІІ). Миттєво розчин забарвлюється в темно-фіолетовий колір.
Що отримуємо?
Забарвлення розчину чаю свідчить про наявність у ньому дубильних речовин - чайного таніну. При дії на них сполуками, що містять залізо, вони окислюються та забарвлюються у темно - фіолетовий колір. Тому для заварювання чаю не рекомендують використовувати залізні заварники - буде псуватись і смак чаю і його зовнішній вигляд.
Якщо порівнювати зелений та чорний чай, то дубильних речовин більше у зеленому чаї, ніж у чорному. Оскільки, більша їх частина руйнується під час ферментації, що представляє собою важливий процес у виготовленні саме чорного чаю ( зелений чай не ферментується ).

  


Дослід 2.     Визначення рН середовища чаю
Що нам потрібно? 
  • розчини чорного та зеленого чаю
  • лакмусовий папір
Інструкція
Наливаємо у пробірки по 2-3 мл розчинів чорного та зеленого чаю і занурюємо  лакмусовий папір.
Що отримуємо?
Спостерігаємо забарвлення лакмусового папірця. Зелений чай має більш нейтральне середовище, чорний чай - більш кисле середовище. 



           


Дослід 3.   Дослідження чаю

Що нам потрібно?
  • розчин чорного чаю
  • харчова сода
  • лимон
Інструкція
До розчину чорного чаю додаємо кілька грамів харчової соди. Спостерігаємо, що чай забарвився у темний колір.
До розчину чаю додаємо кілька крапель лимонного соку. Спостерігаємо,що розчин став набагато світліший.
Що отримуємо?
При додаванні харчової соди, середовище стає лужне, а чай стає темнішим у лужному середовищі. Раніше існувала думка, що у потязі провідники у чай клали мало заварки й додавали трохи соди,для того, щоб чай здавався міцним. Ми не знаємо - правда це чи ні, але факт залишається фактом - чай у лужному середовищі стає темнішим.
При додаванні лимонного соку середовище стає кислим і чай у кислому середовищі світлішає.
Данними дослідами ми з'ясували  як чай поводить себе у різних середовищах - кислому та лужному.




Експерименти та творчість


Натуральне мило з кавою
Що нам потрібно?
  • Смалець (тваринні жири)
  • Натрій гідроксид (у гранулах)
  • Дистильована вода
  • Розчин кухонної солі ( натрій хлорид)
  • Кава мелена
  • Ароматизатори (хвоя)
  • Хімічний посуд ( спиртівка, чашка петрі, хімічні стакани, скляна та керамічна палички)



Інструкція
1.Для виготовлення мила із смальцю необхідно для початку розтопити його на водяній бані.
2. До киплячої маси смальцю необхідно додати розчин лугу (попередньо приготований). 3. Після додавання лугу, масса починає густішати. 1-2 хв перемішуємо та додаємо невелику кількість кави і ароматизатора. 
4.Перемішуємо та додаємо трохи розчину кухонної солі. Спостерігаємо, утворення білих волокон,що збираються зверху ( це й буде новоутворенне мило). 
5. Збираємо масу у формочки і чекаємо до повного її застигання.


       

РЕЗУЛЬТАТ НАШОГО ДОСЛІДЖЕННЯ












Немає коментарів:

Дописати коментар